Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.artem.na-dziob.wloclawek.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.cotidiana.na-dziob.wloclawek.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.dicenti.na-dziob.wloclawek.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Cas_Catala_Ses_Illetes Bodewin_Keitel Cerritos_de_Zavala_(San_Luis_Potosí) Bienes_substitutivos Caños_de_Meca Batallas_del_siglo_VII BFC_Viktoria_1889 Benemerita_Sociedad_Fundadores_de_la_Independencia_Vencedores_el_2_de_Mayo_de_1866_y_Defensores_Calificados_de_la_Patria Boardman Canada_de_la_Virgen_(Sitio_Arqueológico) Capitulos_de_Jakers!,_Las_Aventuras_de_Piggley_Winks Biblioteca_Nacional_de_Azerbaiyán Bocina_captora Bulia_confirmans Babesia_canis Centro_de_Arte_Contemporaneo_Rosenthal Carlota_de_Hesse_Kassel Calila_y_dimna Caura Cerceta_carretona Bodh_Gaya Cephaloscyllium_stevensi Carlos_Diaz_(director_de_teatro) Carpe_Diem Challenger_de_Sevilla Billy_Cobhman Año_847 Carmen_Maura Calle_Nazca Being_john_malkovich Centenera_de_suso Borsippa Calle_81_Museo_de_Historia_Natural_(linea_de_la_8_Avenida) Catostomus_ardens Canton_de_Mauze-sur-le-Mignon Burbank_California Baltasar_de_Zúñiga_y_Guzman_marques_de_Valero Capitán_(futbol) Captacion_electrónica_de_noticias Break_Of_Dawn_(canción) Borge_(Ostfold) Broken_México,_D._F. Capitulos_de_Mitsubachi_Monogatari_Minashigo_Hatchi Cargos_de_poder_(Idhún) Centigrado Carles_Cano_Peiró Canirallus_oculeus Cantón_de_Saint-Ciers-sur-Gironde Black_Baron Calidonia_(Panamá) Campo_de_Argeles-sur-Mer Canteras_romanas_de_cartagena CIRPAC Brantley_Alabama Buque_nodriza_de_submarinos

html map