Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Nisargadhama Nepalí_(lengua) Pico_de_las_Nieves Pogonema Pleistoceno_Medio Piróg Neobisium_leruthi Nudo_de_cinta Música_del_Mundo Paramitidos Pauknair Palacio_de_los_marqueses_de_Cabra_(Almería) Partido_socialista_suizo Parque_Cuscatlán Pavoraja_arenaria Pennatuláceos PSoC Parque_nacional_de_Andasibe-Mantadia Nothofagus_obliqua Myodocarpaceae Poa_tenax Occam Niterói_(1862) Palacio_de_la_opera_(La_Coruña) Paulownia_recurva Penalba_(desambiguacion) O'Higginismo Née Pedro_Paz_Soldan_y_Unanue Plaza_Iraola Penta_no_Tsuri_Bōken_DX Plaza_de_la_Merced_(Malaga) Místiquismo Paralelo_1_Norte Pino_(Zamora) Pomar_(Cantabria) Ostrow_Kania Portal_de_Paños Norberto_Ortiz Padre_Juan_de_Velasco_S.J. Papsukkal Platyrhynchus_albigularis Museo_de_la_Bomba_Atomica_de_Nagasaki Nitro_(cómic) Pacasmayo_(provincia) Pedionomus Poesia_estadounidense Pollo_a_la_Brasa Oda_Nobuo Nicolas_Sténon Posas_(arquitectura) Noturus_miurus P_R.P. Nils-Aslak_Valkeapää Perdida_de_carga

html map