Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Nymphadora_Tonks Odontocheila Nouveau_(controlador) Por_favor_Homero,_No_uses_el_Martillo Pi_Fe_en_el_Caos Pelusio Pendientes Ojos_del_caburga Placy-Montaigu Niño_fiera Pacto_keynesiano Phleum_gibbum Petra_Overzier New_York_Trash Paremiología New_thing Pampayasta_Norte Narcís_Serra_Serra Nísperero_del_Japón Oxido_de_nitrógeno(V) Muñequera Museo_del_Carnaval_(Isla_Cristina) Pokémon_Pinball:_Ruby_&_Sapphire Policia_canaria Oscando Nitteti_(Anfossi) Plantago_alpina Museo_municipal_de_Artes_Visuales Oceanodroma_leucorhoa P-51C-NT PR_PPV Paratopo Personajes_de_El_Legado Pedro_Montt_Montt Paphiopedilum_cerveranum_f._viride Parque_Nacional_Los_Cardones Otros_dias_vendrán Obdurodon Pleiospora Oken Pacto_de_San_José_de_Flores Orland_(Maine) Neoeburnella_avocalis ODAN Paratomapoderus_ealaanus Pedro_Morales_Pino Oton_Enrique_del_Palatinado_Neoburgo Natan_Ilyich_Zabara Phlomis_herba_venti Pedro_Téllez_Girón_(I_duque_de_Osuna) Parachimarrhis_breviloba Pierre_Mazeaud Pelteobagrus_microps Palacio_Piria_(Montevideo) Petit_Palais_et_Cornemps

html map