Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Dado_Cavalcanti Convencion_territorial_demócrata_de_las_Islas_Virgenes_de_los_Estados_Unidos_2008 Edgardo_Ribeiro Cronicas_(pelicula) Denning_(Nueva_York) Dolgans Dākshyāyanī Ecuador_TV_HD Discos_L'Aguanaz Códigos_de_la_ITF Delegación_General_Anaya_(ciudad_de_México) Cymbidium_tortisepalum Doña_Clotilde Distrito_de_Wieluń Copa_de_Campeones_de_la_CONCACAF_1962 Alicia_de_Borbón Alien:_resurrección Dryococelus_australis De_la_nada_no_viene_nada Distrito_de_Huaytará Daphne_aurea Echinocacteae Alquitran_mineral Creative_Technology Curtiss_Wright_XP-55_Ascender Dreuil_les-Amiens Alias_Sr._Hackenbacker Dancing_with_myself Culebras_Bajo_(Cayey) Alejandro_Oropeza_Castillo Cuento_Tradicional Donna_Cruz Convento_de_Madre_de_Dios Cubanos Copa_Davis_1920 Distrito_de_Căuseni Copa_Ulster Amaranthus_lividus_subsp._polygonoides Dispositivos_médicos E_460 Demonolatria Cristina_de_dinamarca Cuco_picogordo_de_Jamaica DAO Altobelli Demografía_de_Armenia Dave_Fedor Ana_Petta Dahmer Alisma_geyeri_var_giganteum ERRATA_ANEX Edad_Moderna_en_Espana Alexis_Amore Alfredo_Moser Courcelles_sous_Chatenois

html map