Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Kolerma_alata Kahului_(Hawai) Lago_Seván Israel_in_Egypt Isabel_Maria_de_Austria La_caja_tonta Lago_Hillier La_estacion_de_las_fiestas Ivano_Fracena La_Madeleine-Bouvet Jains José_Ramón_Elizondo Juegos_Olímpicos_de_Sochi_2014 Juan_Manuel_Frutos Leyenda_Negra_de_la_Inquisición_Espanola Laboralista Ismael_Quiles_Sánchez Karl_Buresch Linsleya_californica Liestal John_Patrick_Amedori Juan_Jiménez_Mayor Jose_Luis_Osvaldo_Lira_Pérez Jesús_Janeiro_Bazán Libertad_(1861) Java_Architecture_for_XML_Binding Lamprocopa_rothschildi Limnophyton Juan_Claudio_Gonzalez_Calderón Leveraged_buyout Jose_Luis_Gómez_Tore Intervencion_militar Juagarzo_vizcaino Isla_Ryker J_7E Judomaster Lanark_(Escocia) Lepidotrichum Javier_Araujo Leptospermum_multiflorum Karimun Jose_Maria_Arambula Jon_Cortaberria Interaccionismo_simbólico Lambare_(Paraguay) Jasmine_(cantante_taiwanesa) Laguna_de_la_Ratosa Lenguas_mombum La_mejor_sopa_del_mundo La_mujer_de_la_arena Lancaster_(Reino_Unido) Lista_negra_de_compañías_aéreas_de_la_Union_Europea Jardin_Botanico_de_la_Universidad_de_Friburgo Isotes_platylimbia Jesberg

html map