Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

MCS-85 Raja-guna Mauricio_de_Sajonia_(1696_1750) Gran_Premio_de_Argentina_de_Motociclismo Primer_ministro_de_Libano Pétur_Guðmundsson Protosilvanus_granosus Marcus_Storey Prado_de_la_Guzpena Princess_Augusta_of_Great_Britain Gold_(álbum_recopilatorio_de_Michael_Jackson) R-26_(misil) Rafael_Vara Milenio_3 Maiheniopsis_mandragora Goran_Paskaljević Mausoleo_romano_de_las_vegas Real_Cortijo_de_San_Isidro Luis_de_benito Péter_Völgyi Luis_Galvez_Rodríguez_de_Arias Radio_Olmos María_Lourdes_Afiuni Rally_de_Japón_de_2006 Raza_hibrida_Protoss_Zerg Gomenella_reflexa Gramaticalidad Medalla_Pro_Finlandia Puente_de_Transferencia_de_la_Calle_69_del_Ferrocarril_Central_de_Nueva_York Mi_gato_Angus_el_primer_morreo_y_el_plasta_de_mi_padre Reaccionarios Mari_Puri_Herrero Quemaduras Puente_Zhaozhou Marqués_de_Comillas Metro_de_Taipéi Goó Línea_D_(Subte_de_Buenos_Aires) Real_de_asientos Presidentes_paraguayos Ranunculus_californicus_var._austromontanus Receptores_para_TGFβ Mi_hermano_es_hijo_único Línea_A_del_Metro_de_la_Ciudad_de_México Rebelión_de_los_Conservadores Línea_1_(colectivo) Maamar_Mamouni Punjab_(region_historica) Medios_de_comunicación_en_Swazilandia Prosopodonta_proxima Gran_Premio_de_los_Países_Bajos_de_1969 Gran_tiburón_blanco Gonophora_raktava Mayuni Real_Fuerza_Aérea_Yugoslava

html map