Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Lamprotis_rubida Lactancia_inducida Juan_Jose_Pérez_Vergara Lenox La_Baroche_sous_Luce Koi_no_dance_site José_Francisco_Bélman_González La_ciencia J._Lee_Thompson Jesús_L._González Juan_Guillermo_Ripperda,_barón_de_Ripperdá Itatiba_do_sul Lagunillas_del_Farallon Kuhn_poker L_A_V_Venta_de_Banos-Leon-Gijon Jose_Luis_Cano Libertad_Igualdad_Fraternidad Kwangmyongsong-1 Isla_Myingun Licurgo_(Atenas) Les_Clérimois Kaientai Isla_Flat_Jason José_Maria_Tojeira José_Abad_Santos Keratomileusis Iulia_Constantia L.D.Gomez Ley_de_igualdad_de_libertad Late_of_the_pier Lista_de_episodios_de_Shin_Chan La_Hidro_(Güímar) Karsten_totoyensis Juan_Aparicio KV_85 Jean_Cornu Interaccion_agostica Ley_de_Ciencia_Tecnologia_e_Innovacion_de_Venezuela Leyenda_de_la_cruz Jaguarao J_H_Terlingen Jose_Ramon_Villa_Soberón Jibaku_kun Les_femmes_en_blanc Linea_A7_(Cordoba) Leptopelis_jordani Jean_Berko Leonardo_Ramón_Andollo_Valdés Julián_Ayala John_Archibald_Wheeler Lanzahita_(Ávila) José_Gonçalves_de_Minas Las_Palmas_de_Gran_Canaria_(Las_Palmas_de_Gran_Canaria) Lemuel_Francis_Abbott Lake-effect_snow

html map