Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Microsaurops Manu_(mitologia) Maria_Cecilia_Pando Rafael_Tardío_Alonso Mario_Roberto_Santucho Mike_Herrera Grazer_Athletik-Sport_Klub Preceptos_del_bodhisattva Premios_Nickelodeon's_Kids_Choice Meionandra Raza_inferior Grand-Charmont Provincia_de_Bururi Rana_de_montana_de_patas_amarilla Max_Mirnyi Raúl_Rodríguez Luis_María_Delgado Línea_3_(Santa_Rosa) Que_es_España Lluís_Miró_Doñate Mdungazwe_Ngungunyane_Nxumalo Mariana_Vicente Miguel_Angel_Benítez_Gomez Matlatzinca Rea_macrantha Provincia_de_Marruecos Rafael_Casas_de_la_Vega Reconquista_espanola Los_Super_Acrobatas Grandes_esperanzas_(película) Promancha Locos_en_Alabama Presa_de_Miranda Lue-en-Baugeois Refeudalizacion Los_número_uno_de_Los_40_Principales_(Espana) Luciano_Valero_Gomez Mariama_Ba Ptreogymnus Pygopodidae Ranunculus_sardous_subsp._laevis Los_hombres_de_nieve Radio_Romance Livistona_leichhardtii Marine_Corps_Base_Camp_Lejeune Promesas_(album) Marcos_Calderon Mi-25 Raúl_Mera Magnitud_Límite_Estelar Gorilla_Biscuits Puiseux-en-France Gonioctena_hiranoi Gobierno_de_Cataluna Pradell_de_la_teixeta

html map