Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Adina_cordifolia Cocina_paquistaní Columna_salomónica Wikstr Will_Schuester Condado_de_Hardin_(Illinois) Voleibol_Cubano Viñedo_de_Languedoc-Rosellón Vinicola Clematis_kuntziana Acomys_louisae Condado_de_Park_(Wyoming) Vaux_sur-Aure Condylocarpus_sempervirens Washington_Diplomats Zastava_automobili Condado_de_Lycoming Alauwaimis Chenay_(Deux_Sevres) Condado_de_Virovitica-Podravina Chorrillero Vestur_Barðastrandarsýsla Constitución_rusa_de_1993 Vicente_Lopez_(partido) Chrysolina_jiangi Volador_G Actinocarpus Xesús_Canedo Aguntina Abierto_hasta_el_amanecer Compania_Aerea_Nakajima Vermont_(Wisconsin) Wilbur_Wright Ciudad_Laberinto Yaleosaurus Adare Chipre_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Moscú_1980 Aconitum_inunctum Chareil-Cintrat Club_litéraire_et_scientifique_des_pays_latins William_Parra Villa_Grisolía_(Est._Achupallas) Cis_pistoria Xilitla Ventarron Conglomerado_(geología) Alejandro_Awada Constitucion_del_Estado_de_Honduras_de_1825 Agujero_negro_de_Reissner-Nordström Yafeu_Fula Condado_de_Filadelfia_(Pensilvania) Wodginita Zoran_Tošic Concierto_para_piano_n._17_(Mozart) Zaimishche_(Rostov)

html map