Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Agaiambo Zworykin Albeiro_García Volcan_Antofagasta Aeropuerto_Internacional_de_Lemnos Vc Consuelo_González Adriana_Sklenaříkova Consejo_Universitario_Iberoamericano Weezer_Make_Believe Charles_Dias Chroeomys_andinus Zafiro_(color) Confort_(desambiguación) Airsal XV_Conferencia_sobre_Cambio_Climatico Vladímir_Potkin Condado_de_Honolulu Vega_(banda_espanola) Cobra_Strike_II Contadurías_de_hipotecas_(Espana) Yacimientos_de_La_Espina_del_Gallego,_Cilda,_El_Canton_y_Campo_de_Las_Cercas Clemens_Denhardt Chiese_(río) Contratación_temporal Villaobispo_de_Otero Visitas_de_Juan_Pablo_II_al_Perú WP:WC_18 Claire_Stansfield Versión_(música) Colegio_del_Sagrado_Corazon Yekaterina_Gordeyeva Acanthospermum_hirsutum Acido_débil Acronychia_porteri Conjunto_canonico Adrian_(Misuri) Acido_cromoglicico Acorazado_Hiei_(1914) Actor_(derecho) Chiromantis_cherrapunjiae Villacadima Vuelta_al_Pais_Vasco_1929 Valparaíso_(Indiana) Vesisaari Clara_Martinez_de_Careaga Yaia_y_Viyaia Wesley_Johnson Chota Zanja Velarde_CF Chiswell Charles_Marochetti Codigos_univocamente_descodificables Zeta_de_Golubovci

html map