Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Codice_Florentino Vivario Variaciones Conjunto_histórico-artistico Vida_artificial Vyzas_FC Clasificación_Decimal_Universal Yeah,_really Agkistrodon_piscivorus Cinoscéfalas Contra_(saga) Comunidad_del_Real_Senorío_de_Molina_y_su_Tierra Xose_Manuel_Budino Verbascum_pseudonigrum Codificacion_de_colores Vapor_Igurey William_y_sus_rockers Chidori AVGP Cochliospermum_fruticosum ZONE Virginia_(nombre) Châtenier Cirsium_eriophorum_subsp_chatenieri Adinfer Abd_al-Wahhab_al-Bayati W.W.F. Acanthostichini Conglomerado_(geologia) Congregación_del_Santísimo_Redentor Villiers_sur-Chize Clermont_(Ariege) Villabona Vladímir_Putin_en_los_sellos_postales Citrus_hiroshimana Wagaya_no_oinari_sama ZEUS_(autobús) Aeropuerto_Internacional_de_Nouakchott Aegus_chelifer_crassodontus Compañía_Cervecería_Brahma Wilson_Tucker Adriana_Puiggrós Club_Deportivo_Universidad_de_Concepción_(futbol) Afs Agron_(AMES)_La_Coruna Alcedo_cyanopecta Ahlq. Clímax_(narrativa) Yak-130 Conicosia_capensis Alegoria Charity_Shield_2000 Vila_Franca_de_Xira Zarya ASTRO_G

html map