Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - http://www.w-swieca.cieszyn.pl kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub http://www.animo.to-zazwyczaj.lowicz.pl kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub http://www.artem.to-zazwyczaj.lowicz.pl sałatek makaronowych.

Alfonso_de_Portugal_obispo_de_Evora Alpes_del_sudeste Altocumulus_caballa Alfredo_nobre_da_costa Diego_Duble_Almeyda Dignatico Edenbridge_(banda) Derecho_a_portar_armas Corty Alstroemeria_nana Cucaburras Dowaai Diario_La_Nación_(Buenos_Aires) Corpus_de_Sangre Cámbium Cultura_de_Mauritania Creaciones_(programa_de_TV) Difusion_simple_a_través_de_la_membrana_celular Amos_de_Escalante Economía_de_Venezuela América_(Buenos_Aires) Discografía_de_Super_Junior Cà_phe_nau_da Domnall_II Ecuador_en_los_Juegos_Suramericanos Copa_de_Europa_de_Balonmano_1956/57 Copa_del_Rey_de_Fútbol_1921 Dengeki_Sentai_Changeman Cossier División-A Cuádrigas Crisopasa Duqaq David_A_Huffman Cuarta_edad Departamento_de_Concepción Corazón_(101.3) Crystal_Swing Copa_de_la_ULEB_2006_2007 Dampierre_en_Bray Cóndor_Andino Demulcente Cuarto_del_Rescate Amada_enemiga Doctrina_jainista Distrito_de_vierzon Dartford Amaranthus_deflexus Daniel_Pelaez_Bellido Dichaetophora_campestris Alternativas Diane_Whitley Cycnoches_stelliferum De_Bruces_A_Mi Darío_Perez-Flores

html map