Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Beth_Kingston Casa_de_Benavides Beizama_(Guipúzcoa) Bellísima_(telenovela) Bernardo_de_Teramo Castanedo Campeones_Sendokai Caproni_Campini_CC.2 Beatrice_Suffield Batalla_de_belchite_(1937) Casas_del_Señor Calcitrapa_schouwii Chagoma_de_Inoculación Campeonato_Nacional_General_Artigas Beuzeville-la-Bastille Blancanieves_y_los_siete_enanitos_(mediometraje_de_1984) Bomílcar Cagnaccio_di_san_pietro Castellano_manchega Bicho_Gómez Chambonas Cereus_affinis Búfalo_Bill Batalla_de_Aspern_Essling Cazon_(Buenos_Aires) Bayugán Calle_231_(línea_de_la_Séptima_Avenida–Broadway) Baya_de_Goji Cable_de_par_simétricos Batalla_del_Rio_Kalka Blida Casarrubuelos Chappes_(Ardenas) Calanthe_angustifolia Baile_flamenco Bernardo_Capó Bothus_myriaster Capacidad_electrica Champagnac-la-Noaille Camilo_José_Cela_y_Trulock Catástrofe_demográfica_tras_la_conquista_española_de_América Casa_de_Bethlen Batalla_de_herdonia_(212_a_c_) Catano Brooklyn_Community_Board_7 Brévonnes Be_Careful_What_You_Fish_For Caspe_Bajo_Aragón Años_cincuenta Badea_Cârţan Barrio_de_la_rondilla Año_1766 Chapman_(Maine) Campeonato_Mundial_de_Piragüismo_en_Eslalon_de_2009 Batalla_de_Prokhorovka

html map