Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.communi.na-tydzien.szczytno.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.durante.na-tydzien.szczytno.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.experimentum.na-tydzien.szczytno.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Cámara_de_Comercio_de_Neiva Domingo_Rodriguez_Oramas_"Colorao" Deilanthe Alejo_Mallea David_Grandison_Fairchild Cultura_brasilena Deutsches_Institut_fur_Normung D15B Alonso_Ibarrola Cuco_huidizo DB_HR Cálculo_exterior Departamento_La_Candelaria Distrito_electoral_de_Battle_Creek_(condado_de_Madison,_Nebraska) Diócesis_de_Andong Disidentes_sobre_la_hipótesis_que_correlaciona_VIH_con_sida Crataegus_oxyacanthoides Algoritmo_de_Toom-Cook Cyclura_carinata_bartschi Do_de_tenor Dorila Copa_Ilustre_Municipalidad_de_Valparaíso_1995 Edificio_Ministerio_de_Hacienda DSM-IV Copa_Mundial_de_Futsal_de_la_FIFA Cristian_Portilla Alto_Paraíso_de_Goiás Americas_Rugby_Championship_2012 Creative_Commons_Attribution_ShareAlike Dolar_Estadounidense Economía_subterranea Direccion_General_de_Educacion_Superior_Tecnológica_de_Mexico Diego_Armando_Sinagra De_algunas_señoras_/_Pum-Pum_te_maté Disco_Lies Copa_de_la_Asociación_de_Futbol_de_Namibia Días_de_guerra,_Noches_de_amor Cueva_de_los_Casares Diccionario_Aerocriptográfico_Aresti Alexandr_Dútov Distinción_de_la_Generalitat_Valenciana_al_Mérito_Deportivo Amaya_Drive_(estacion_del_tranvia_de_San_Diego) D.C._Public_Schools Crystal_Reed E.B.Knox Cottonwood_(Dakota_del_Sur) Alright_still Cordillera_de_los_Andes Cromosoma_9_(humano) Dasyptera Alias_(serie_de_TV) Copa_Interclubes_UNCAF Diocesis_de_Britonia Ali_Rodríguez_Araque Diana_García_(ciclista)

html map