Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Batalla_de_Ospino Cerastium_biebersteinii_subsp._transcaucasicum Bufotenona Castillo_de_Landskron Berrocal_de_huebra Bacteriocina Carne_por_puntos Caifanes_Volumen_II_(album) Bandera_de_Karacháevo_Cherkesia Cabanas_(A_Coruña) C&C_Renegade Bezu_la-Foret Cantón_de_Saint-Maixent-l'École-1 Católico_Monarca Bang_kho_laem Campeonato_Peruano_de_Fútbol_de_1951 Catarroja_Club_de_Fútbol Bence Carlos_Quiñónez Bacoi Carex_svensonis Bartolomé_Estupinán_Cabeza_de_Vaca Año_565 Canton_de_Mezières_en_Brenne Bearn_o_la_sala_de_las_muñecas Bombax_angulata Chambornay_les_Bellevaux Castillo_de_Chillon Carretera_Federal_307 Buchler_Sándor Cereus_huascha Cervillego Brachyuranochampsa Brelidy Casa_de_la_Moneda_de_Lima Cannessières Budismo_chino Cambios_territoriales_de_Colombia Benita_Hume Cagarria Base_Aerea_de_Moron_de_la_Frontera Carl_Johann_Ivanovic_Maximowicz Castillo_Craig Castillo_de_Medina_Sidonia Campeonato_Panamericano_de_Ciclismo Centro_historico_de_Brujas Burrámidos C-32_Sur Batalla_de_samar Bernardino_Fernandez_de_Velasco_y_Mendoza Cacalia_petasites Centralian_Tree_Frog Boton_de_opcion Caio_Enria Campeonato_Europeo_de_Patinaje_Artístico_sobre_Hielo_de_1948

html map