Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Caida_de_la_Union_Soviética Campeonato_Provincial_de_Segunda_Categoría_de_Pichincha Banderas_de_estados_soberanos Cervicitis Borraja Bravos Baranya_(condado) Barbet Canal_San_Gonzalo Camptonville Bruja_de_la_Saya_Verde Casas_de_Roldán_(Cuenca) Chapuisia_ellenbergeri Buncombe_(Illinois) Biología_forense Calminio Centro_Nacional_de_Metrologia Cantón_Jama Campana_de_Malasia Canapville_(Calvados) Baixa_Limia-Serra_do_Xures Centro_Historico_de_Barranquilla Chanodichthys_flavipinnis B19_virus Cerveza_Dorada Calculo_dental Barrio_de_san_isidro Berryz_Kobo Bathygobius_laddi Candelaria_de_Zambales Brachypodium_tenellum Carinatogecko Birefringencia_de_flujo C8H10N4O2 Capitan_Herlock Capilla_arzobispal_(Ravena) Centro_de_Estudios_Griegos_Bizantinos_y_Neohelénicos Cascada_de_Pliva Cascabeliquero Camilo_Sesto_N_1 Burlon Beterrada Brett_Scallions Burgettstown,_Pennsylvania Carlos_Borsani Caridad_Canelon Banco_Nacional_de_la_República_de_Bielorrusia Canton_de_Gy Bronisława_Wajs Canton_de_Arthez-de-Bearn Bolbelasmus_krikkeni Bănel_nicoliţă Campeonato_Europeo_de_Voleibol_Masculino_de_2005 Bohemia_en_los_Juegos_Olimpicos CSKA_Moscu_(futbol)

html map