Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.terapia-cranio-sacralna.com.pl/tag/seminogram/ Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.logopedacastillomorales.pl/tag/latkowski-twitter/ wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.logopedacastillomorales.pl/tag/duostea-opinie/ spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Compiladores Aebelo Chrysiptera_notialis Zonitis_semirufa Chasmocranus_surinamensis Video_instalacion Adolph_Daniel_Edward_Elmer Cleistocactus_croceiflorus Victor_of_Aveyron Varicorhinus_brauni Adhesivo_anaeróbico Abu_Yaqub_Yusuf Concierto_para_violonchelo_y_orquesta_op._66_de_Nikolai_Miaskovski Chevaliera_grandiceps Conservatorio_de_San_Martin Ahl_e_Hadith Acrolecto Ciudad_Jardín_(barrio_Málaga) Coby_Fleener Valentina_Carro_Padín Vertigo_(programa_de_television) Charles_Nodier Coalicion_Extremeña_PREx-CREx Albrecht_Durer Warcraft:_Orcs_and_Humans Condado_de_Gordon_(Georgia) Compostela_(Nayarit) Coloboma_de_coroides Companía_(militar) Clematitis_vitalba Aeropuerto_de_Ekaterimburgo-Koltsovo Clifton_(Wisconsin) Xna-Ic What_You_Waiting_For? Vladimir_Nabókov Condado_de_longford Yoshimi_battles_the_pink_robots Chaumont_sur-Tharonne Cimera_de_la_Casa_de_Aragon Abeja_africanizada Choisy_le_Roi Waterpolo_en_los_Juegos_Suramericanos Cola_(programación) Al_pastel Comite_Olimpico_de_Reino_Unido Coalición_de_la_Izquierda_Radical Vía_Lactea Zepherina_maculata Agustin_Díaz_de_Mera_García-Consuegra Vahcir Zona_azul Alejandro_Armendáriz Charlot_en_la_tienda Vía_Colectora_Catamayo_Macará Wolverhampton_Wanderers_FC

html map