Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Recopa_de_Europa_1984-1985 Puntius_rhombeus Próspero_de_Verboom Lord_Abercrombey Properzia_de_Rossi Maria_de_la_Salud_(Baleares) Marble_Hill_Calle_225_(IRT_Broadway_línea_de_la_7_Avenida) Mala_gente Matthew_Perry_(militar) Miguel_Claro Mauro_Raffaelli Prision_(pelicula) López_Gamio Masdevallia_attenuata Maria_Jesus_de_Ágreda RR_(Servicio_del_metro_de_Nueva_York) Premio_Reina_Sofía_de_Poesía_Iberoamericana RKSS Mercado_Central_(Almería) Gran_Premio_de_Australia_de_1994 Quetrupillán_(volcán) Lopadot_terygon Miguel_Aguilar Premios_Oscar_de_2013 Mario_Lino Records_del_mundo_de_natación Llano_(Revolución_Francesa) Gospić Prefectura_de_Retino Merlu Maria_Salceda_Elvira_Gomez Gossypium_nervosum Propagacion_vegetativa Lékoumou Los_sufrimientos_del_joven_Werther Meccha!_Taiko_no_Tatsujin_DS_Nanatsu_no_Shima_no_Daibouken Micropolypodium Maxburretia Lourdes,_Francia Mary_Glynne Matanzas_(playa) Mikolaj_Sęp-Szarzyński Lámpara_de_arco Grandes_Éxitos._Selección_Natural María_del_Carmen_García_Vela Michel_Vanhaecke Randall_Ebright Luis_Felipe_Comendador Puntius_foerschi Párrafo_175_(película) Línea_822_de_Adif Gregorio_Manzano_Ballesteros Ratona_modesta Lulu.com Prosper-Olivier_Lissagaray

html map