Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.conditae.ten-adres.kobierzyce.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.culpam.ten-adres.kobierzyce.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.hominem.ten-adres.kobierzyce.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Municipio_de_Jackson_(condado_de_Randolph,_Misuri) Trident_(desambiguacion) German_Aparicio Río_Paragúa Infraorden Universidad_de_Las_Palmas_G._C._Club_de_Fútbol Igor_Martínez Ricardo_Castells Rio_Gallegos_(Capital) Tumbiscatío_de_Ruiz Unión_de_Mar_del_Plata Renato_Andrade_Alarcón Revolucion_hungara_de_1956 Municipio_de_Wabash_(condado_de_Adams,_Indiana) Ijuana Gilberto_Vaca Turón_jaspeado SNB_2012-2013_Huracanes_de_Mayabeque River_Oaks_(Texas) Gen_twist Rio_Abucea USS_Takelma_(ATF-113) Ines_(desambiguacion) Río_Murtiga Ingenieria_en_Informática Revolución_Nacional_Indonesia Trego_(Wisconsin) Rio_Juruena Genealogias_de_la_mitologia_griega Reset_CSS Robbie_Magasiva Uso_politico_del_termino_sobre_Euskal_Herria Tv_makes_the_superstar Indosaurus Universidad_Politécnica_de_Tampere Republica_de_Sale Rinorea Revuelta_Arabe_1936-1939 Rio_Tecolutla_(estacion_de_Metrobus) Trisetum_barbatipaleum Unidad_del_pueblo_conquense Gaia_II:_La_Voz_Dormida Tu_mismo_(Star_Trek:_La_nueva_generacion) Franz-Joseph_Müller_von_Reichenstein Unterendingen S.Ramos Reptiles_mamiferoides Glorieta_Mario_Mendez_Bejarano_(Sevilla) Río_Piedra_(Matanzas) Rodovia_Washington_Luís_(SP-310) Tribunal_eclesiástico Rezaiyeh Fátima_Rodríguez S._L._Benfica República_Autónoma_Socialista_Soviética_de_Crimea

html map