Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Mery_Corbon Red_de_utrecht Pradera_montana_de_los_Drakensberg Magsaysay_(Palawan) Mancomunidad_de_los_Concejos_de_Cangas_de_Onis_Amieva,_Onís_y_Ponga Raúl_Rodríguez_Serrano Gregorio_García_Martínez Marquesado_del_moscoso Pueblo_arabe Gran_y_General_Consejo_de_San_Marino Radio_Biobio Metodo_de_composición M_A.S.H. Mar_Chiquito Lustrochernes_rufimanus Rehsonia_sinensis María_Ana_de_Borbón-Condé Premio_Matusalen Luis_III_de_Borbón_Condé Mijail_Zamotin Maria_José_Martínez_Sánchez Goteborgs_Symfoniker Rafael_Adorno Páginas Live_at_the_Royal_Albert_Hall_(álbum_de_Nick_Cave_and_the_Bad_Seeds) Granadilla_suberosa Red_Privada_de_Comunicación Regiones_geoeconómicas_de_Brasil Loweriella R_a_salvatore Psychopathic_Records Greenville_(Delaware) Macrhybopsis_aestivalis Mateo_Garralda_Larumbe Many Quinasas_dependientes_de_ciclinas Psicología_de_la_escritura Primitivo_Iriberri Manuel_Solís Migas_manchegas Provincia_del_Este Meridiano_121_oeste Mentque-Nortbecourt Región_Económica_del_Lejano_Oriente Ramón_García_Huidobro Longueuil_(aglomeración) Principe_Adolfo_Duque_de_Cambridge Prodidomidae Prunus_majestica Rafael_Frühbeck_Frühbeck Prionotus_punctatus Lycoperdina_clavata Ramon_Sinkeldam Mildred_Dunnock Maria_Betiana_Angulo

html map