Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://fashionistki.pl/matylda-kozakiewicz-segritta-przebrana-za-matke-boska-karmi-dziecko-piersia-na-okladce-ksiazki/ Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://fashionistki.pl/jessica-mercedes-kirschner-jemerced-ambasadorka-zalando-beauty/ wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://fashionistki.pl/maxmodels-na-androida/ spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Entre_Fantasmas FENALTRASE Ejercito_de_Estados_Unidos Estacion_Ramon_Neild Flora_van_Nederlandsch_Indië Fortaleza_de_beliche Edward_Benjamin_Britten Elaenia_ridleyana Escudo_de_la_República_Argentina El_mal_ajeno El_Resbalon_(sitio_arqueologico) Escalera_de_distancias_cósmicas El_Pentagono El_Ombú Fernando_(futbolista) Esteban_Villanueva Etaballia_dubia Emperador_Sutoku Foro_Consultivo_Economico-Social Espenqui Exposición_Universal_de_1992 FC_Barcelona_Bàsquet Federico_Zambianchi Ford_Shelby_GR-1 Escultura_del_clasicismo_griego El_aborto_en_Costa_Rica Eleocharis_limosa El_Número_Imperfecto Estación_de_autobuses_de_La_Línea Ernest_Sharpe Episodios_de_Pollo_Robot Festival_Gnaoua_y_de_Musicas_del_Mundo_de_Esauira Ekadashí Ernesto_Zapata Enrique_Antía_Behrens Fotografia_de_moda Enrique_Wiegand_Frödden Entre_los_arboles_(album) El_Sobrante_(condado_de_Contra_Costa,_California) FC_Kärnten Espanol_del_Río_de_la_Plata Elecciones_europeas_de_2004_en_Eslovaquia El_Corresponsal_de_Medio_Oriente Estación_de_Cour_Saint-Émilion Empresa_de_aguas_corrientes_con_servicio_domiciliario_Francisco_Arro Fillé El_Fantasma_de_la_Opera Festival_de_la_Canción_de_Viña_del_Mar El_capitán_Blood_(pelicula_de_1935) Franco_cuartel Energia_maremotermica Federico_Diaz_Granados Ezequiel_David_Brítez Eje FC_Jove_Espanol

html map