Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Barney_Cable Cephalophus_jentinki Casillas_de_Coria_(Caceres) Banco_Francés Bell_lloc Canada_en_huelga Bikkuriman_World Biblioteca_Municipal_Los_Angeles Buque_escuela_esmeralda Bhután Campo_de_concentración_Sachsenhausen Batalla_de_Jaquijaguana CV-1540 Busardo Azolla_filiculoides Bjork_Gudmundsdottir_&_Trío_Gudmundur_Ingólfssonar Camara_del_tiempo_hiperbolica Chang'an_Airlines Catalunya_Informacio Carpintero_oliva_chico Cantón_de_Villers-Cotterets Baptisterio_(Pisa) Briosne_les-Sables Calamagrostis_oregonensis Back_in_the_u_s_s_r Castillo_de_Borriol Cascara_sagrada Barbara_Bush Canonigos_de_San_Gilberto Cayo_Bellamy Biga_Çayı Caryota_horrida Castilenti Barrueto_Molinet Cattaro_(1941) Balon_de_Oro_2008 Cars_Toons Batman_Triumphant Boerl Beverley_Craven_(álbum) Bupleurum_perfoliatum BB_Brunes Broscosoma Año_781 CB_Guadalajara Brossaea_philippiana Bledos_de_comer Barn_Bluff Broken_CGT_N._1 Beatriz_de_Borgoña Celebrate Bassigney Billie_holiday Blythewood Capitulos_de_Cuentame_como_paso

html map