Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Ano_249_adC Antiguo_gútnico Monte_Pascoal Angulo_de_incidencia_de_la_radiación_solar Avaí_(São_Paulo) Monolepta_parvezi Autodromo_Piero_Taruffi Hypostomus_margaritifer Aritz_Begino Guerlesquin Mujeres_de_Argel_en_su_apartamento André_Louis_Cholesky Hidrografia_de_Andalucia Argiope_aurantia Anguria Haplanthoides Hospital_de_Madrid_Torrelodones Honda_Integra Holasovice HEGAS's_comedy_awards Argentina_tierra_pródiga Automovil_electrico_de_bateria Hibiscus_rosa-sinensis Andres_I_de_Napoles Moret_sur_Loing Anales_Jard._Bot._Madrid Apluda_imberbis Asociación_Central_de_Fútbol Andres_Guaicurari Municipal_Iquique_S_A_D_P. Artemisia_vulgaris_subsp._redolens Mongoloides Antiguo_Convento_de_Nuestra_Senora_del_Rosario Arandaños Híbridos_de_Sarcanthinae Hor_Aha Ano_292_adC Harrisburg_(Arkansas) Arroyo_Lopez_Guerrero HH-43_Huskie Helena_Michaelsen Arquitectura_von_Neumann Antonio_Liberti ISO_image Himorogi Mouton Antena_1 Antropología_dental Historia_del_Perú_desde_1980 Aulonia_aurantiaca Armene_hissarica Mister_X Anwil Mineral_Point_(condado_de_Iowa,_Wisconsin) HondaJet

html map